Ueno Toshogu Shrine Juyosho / Meditation Pavilion

The project comprises an inner approach to Ueno Toshogu Shrine and a courtyard of prayer centered around a sacred tree over 600 years old. Established in 1627 on the plateau of Ueno, which is northeast (a.k.a. the demon’s gate) of the Edo Castle, Ueno Toshogu Shrine deifies Tokugawa Ieyasu also known as Tosho Daigongen (Great Deity of the East Shining Light) as the deity. The magnificent shrine is in one of the Shinto architectural styles known as Gongen-zukuri where the main and worship halls are linked. After having miraculously escaped damage from the Battle of Ueno at the end of the Edo period, Great Kanto Earthquake in 1923, and air strikes during World War II, it stands unchanged offering comfort to the visitors. For the planning, we reexamined the flow of traffic that had been a burden on the roots of the sacred tree, hence designed a sanctuary garden purified with Ise Gorota gravel and a winding approach around the garden. Of the two buildings along the way with shed roofs, one is the Shrine Amulet Place of Conferment in the style of a worship hall, whereas the other is the Meditation Pavilion where the visitors face the sacred tree to purify and bring peace to their minds before entering the shrine.

 photo

 photo

For designing of the Shrine Amulet Place of Conferment, offering the ceremony fee and being conferred with amulets such as charms and scarlet seals were interpreted also as an act of prayer. The large window behind the shrine maiden offers a view of the double-diamond lattice screen wall that surrounds the shrine and inner approach. The space holds the ceremonial meaning of the amulet being purified in the shrine and conferred here by the shrine maiden.

 photo

 photo

神符授与所より御神木が鎮座する庭を見る。 photo

The view of the garden enshrining the sacred tree from the Shrine Amulet Place of Conferment.

 photo

社殿を囲む二重菱格子の透塀 photo

Double-diamond lattice screen wall that surrounds the shrine

 photo

The design of the roof is inspired by the lattice screen wall that creates a sacred boundary, and has a double-diamond lattice structure with the intention of creating a sacred space underneath. One axis of the rafter points true north that connects the shrine with Nikko Toshogu Shrine, while the other axis points towards Sunpu where Kunozan Toshogu Shrine is located. Through the architecture, one can dynamically relive the journey of Tokugawa Ieyasu becoming a deity (Tosho Daigongen) after the first anniversary of his death, crossing the immortal Mount Fuji from Kunozan and was transferred to Nikko, directed by the Polaris that shines in true north above Edo. Thus, the building also serves as a remote place for worship for Sumpu where he rests in his grave after spending his youth and last years as the creator of the Tokyo metropolis, and for Nikko where he is enshrined as the deity.

 photo

 photo

透塀と屋根架構が連続するように、鼻隠しの下端を透塀の二重菱格子の上端に揃えている。屋根は妻側にも1.95mの軒の出を可能にしている。 photo

The bottom edge of the fascia board is aligned with the top of the double-diamond lattice screen wall to create a continuity between the lattice screen wall and roof structure. The roof structure enables the 1.95m eave overhang also on the gable side of the roof.

ポリカーボネート板の面戸は、押縁が見えない納まりとすることで、二重菱格子の架構を強調し、浮遊感のある屋根とした。 photo

The battens were concealed around the polycarbonate blockings to emphasize the double-diamond lattice frame and the roof that looks as if floating.

 photo

The roof structure material of the Meditation Pavilion is the large ginkgo tree that served as a fire prevention tree for the shrine over the years. It had to be removed due to its condition, hence we decided to revive its existence by designing a roof that looks as if its foliage spreads out. However, because the tree was becoming hollow from decay and we were unable to secure enough long lumbers, we needed to form the roof using lumbers cut and dried to 60 mm square at the smallest. Thus, by extending out the 12 m-wide and 3 m-long eave with its rigidity enhanced by shell structure, and pulling the opposite side like a balancing toy, we were able to create a space with no pillars on the side of the sacred tree.

 photo

 photo

 photo

 photo

 photo

 photo

 photo

The vault roof envelops the space above the head of each person, guiding the conscious to the self. The eaves lower its head as if in reverence for the shrine, guiding one to half-close the eyes for prayer.

イチョウのヴォールト屋根はご神木の葉擦れや鳥のさえずりに包まれる音空間を形成している。 photo

The gingko vault roof creates a space enveloped by the sounds such as rustling leaves from the sacred tree and the singing of birds.

 photo

 photo

先端を直線にそろえた軒が江戸時代から変わらない風景を切り取る。 photo

The eaves form a straight line at the edge to create a frame for the unchanging scenery from the Edo period.

 photo

When turned around, the stump of the large gingko tree that has started to sprout is visible from the slit in the wall.

 photo

Completion
2022. 03
Principal use
Shrine Amulet Place of Conferment
Structure
T+S
Site area
2,344㎡
Total floor area
187㎡
Building site
9-88 Ueno Koen, Taito-ku, Tokyo
Structure design
Yamada Noriaki Structural Design Office Co.,Ltd
Construction
AOKI KOMUTEN Co.,Ltd
Team
Soichiro Takai, Sadaharu Aoto, Makoto Ochi