Tree Hut on Volcano

The client couple with a profound love for nature, has always lived as if they were traveling. With a belief that life is sufficient with a minimal space that is closely connected to nature and community, they started a company selling small houses and commissioned us to design the very first one as a model house.

 photo

 photo

About 3,000 years ago, a phreatic eruption occurred on the slope of Mt. Kamiyama, by which Lake Ashi and Owakudani formed. Since ancient times, the people in the region have regarded Mt. Kamiyama’s mighty existence with awe and held a holy fire festival, goshinka-sai, to appease the mountain. The site is located about 2km from Owakudani, a volcanic valley filled with sulfuric plumes, and occupies the south corner of a steep north slope with a flow of stream. It felt that the hut should face south towards Mt. Kamiyama and Owakudani while taking in warm sunlight especially in winter, but the visibility of the nearby streets was a problem. It also needed to avoid the heavy air containing hydrogen sulfide and moisture flowing near the ground surface. We, therefore, decided to raise the 19m² hut about 5m above the ground, which allowed a large south-facing window and created a separation from the mundane world.

 photo

Finding a tiny open space among the trees, we erected solid steel columns 15cm in diameter and staircase that blend in with the forest. On the structural frame, we placed a wooden hut with a deck built around a dogwood tree, an environmental device creating a shade in the summer and providing sunlight in winter when the tree sheds its leaves. The three columns are designed to sway slightly when wind blows or inhabitants move about. It is thus a retrogression to a tree house, which is said to be an archetype of habitats.

 photo

 photo

 photo

Although the interior space is small, we designed its central space to resemble a shrine, seeking to reflect its rich connection with nature and the sentiment of the people in the region for Mt. Kamiyama. The 4.9m atrium, where sublime light downpours from the skylight, is surrounded by four pillars, at the center of which sits a custom-made fireplace dedicating fire to Owakudani and Mt. Kamiyama. The two branched-log pillars in the north are placed in symmetry like a shrine gate, indicating that a sanctuary lies beyond. When viewing from deep in the room, one’s perspective of the trapezoidal plan is corrected and a square space appears, within which the sacred fire stand enshrines, corresponding to the holy fire before a Buddhist alter and the Shinto shrine’s fire burning ceremony.

 photo

 photo

 photo

 photo

What sentiments compel a person to choose life as a recluse in a minimal space or a hut like Saigyo, Kamo no Chomei, Basho, and Ryokan or China’s Tao Yuanming and Bai Juyi before them? All were formerly travelers having no attachment to owning places or materials. Come to think of it, this building resembles the wide-brimmed hat of Snufkin, another eternally wandering bard who visits Tove Jannson’s Moominvalley. The project is essentially an experiment seeking the richness of a frugal life lived with delicate sensitivity towards nature and faith-like humility.

敷地内で拾った枝と近くの海岸で採取した小石に籐を巻いて把手とした。 photo

 photo

 photo

 photo

 photo

 photo

Photo by Koji Fujii / TOREAL

Completion
2020.10
Principal use
Residence/Model House
Structure
T+S
Constructor
Double Box
Site area
999㎡
Total floor area
19㎡
Building site
Kanagawa
Structure design
yAt Structural Design Office inc.
Produce
TRANSIT GENERAL OFFICE INC.
Team
Masaki Hirakawa, Masaya Matsushita [former staff], Natsuka Matsuda [former staff]